Matteüs 24,36-44 – Coming soon

Hans Burger
28 november 2010

Matteüs 24,36-44 – Coming soon

image_pdfimage_print

Themadienst – ‘Coming soon’

Liturgie

 • Welkom
 • Zingen
 • Opw 71
 • Opw 672
 • Gez 163
 • Stil gebed – votum – zegengroet
 • Zingen: Ps 150
 • Gebed
 • Zingen Opw 429
 • Bijbellezing: Mattt 24,23-44
 • Zingen: Opw 539
 • Filmpje
 • Preek
 • Zingen Opw 665
 • Geloofsbelijdenis: Opw 347
 • Collecte
 • Dankgebed
 • Zingen
 • Opw 586
 • Opw 585
 • Zegen

– Ik vind het prettig om het even van te voren te horen wanneer deze preek ergens in een kerkdienst gelezen wordt. In mijn mailbox past altijd nog wel een mailtje: hansburger@filternet.nl

Coming soon – ben jij er klaar voor?

De preek was ongeveer zoiets als dit:

1. Toen ik dit filmpje voor het eerst zag, schrok ik even. We weten natuurlijk niet wat er precies gaat gebeuren als Jezus terugkomt. Het filmpje klopt niet helemaal met Matteüs 24. Iedereen zal Jezus zien als Hij komt. [dia 2]Kijk maar in Matteüs 24,30: alle mensen zullen de mensenzoon zien komen op de wolken. [dia 3] Vers 31: Een hard geluid van bazuinen, een soort grote fanfare. Engelen die overal heengaan om Gods mensen bij elkaar te halen.

Maar het filmpje laat heel mooi zien wat Jezus ook zegt, in vers 40 en 41: [dia 4] je bent samen bezig. En de een wordt meegenomen. De ander achtergelaten. Als Jezus komt voor de tweede keer – dan komt er een scheiding. En dan is het ja of nee, niet half half.

Wat vonden jullie wat dat betreft van het filmpje – van die scheiding?

[vragen]

Bang

Niet leuk

Wel eerlijk

Wat je er ook van denkt: het moment komt echt en Jezus waarschuwt ons. Als Hij komt, dan komt er die scheiding. De één wel, de ander niet. Ik hoop dat als Jezus nu zou komen, wij allemaal meegenomen worden. Dat er niemand hier in de kerkzaal achterblijft. Maar het zou wel goed kunnen. En buiten de kerk zal het zeker zo zijn.

Je zit samen achter de computer – te gamen. En daarna wat filmpjes te kijken – hier, moet je die eens zien, die is goed. En dan opeens: het licht van Jezus, een engel. – en de een wordt meegenomen. De ander blijft achter.

Mensen samen aan het werk in een fabriek. Samen bezig met een machine, het is een hard lawaai, het is ook warm. En dan opeens: het licht van Jezus, een engel. En de een wordt meegenomen, de ander blijft achter.

De een wel, de ander niet. Het gaat gebeuren.

Het is vandaag de eerste adventszondag. Waar denk jij dan aan? Aan kaarsjes, kerststallen, oliebollenkramen, kerstbomen, lichtjes? Weer in kerstsfeer komen. Gezellig en warm.

Nou, weet je wat advent is? Het is de tijd van uitkijken naar Jezus. Hij komt echt. Vraag het jezelf af: ben ik er klaar voor?

En dus: ben jij er klaar voor? [dia 5]

Weet jij van jezelf dat je meegenomen zult worden? Dat je niet achterblijft?

Denk je eens in hoe je je zou voelen als je achterblijft. Als het te laat is. Boosheid. Angst. Spijt. O wat ben ik stom geweest. Had ik nu maar…

Die scheiding komt.

Jezus zet het heel helder neer.

Pas op – wees klaar!

Ben jij er klaar voor?

2. Wanneer komt Jezus dan? [dia 6]
Dat weten we niet.

Jezus is er heel duidelijk over.

Niemand weet het, ook Jezus zelf wist het niet. Alleen de Vader weet het, vers 36.

Als Hij komt dan is het onverwacht. [klik]

Als je naar de trein gaat, weet je: o, mijn trein vertrekt over 3 uur. Dan heb ik nog twee uur de tijd om leuke dingen te doen. Of om wat huiswerk te maken – noem maar op. En dan pak ik mijn spullen en ga naar het station. Voorbereiden – dat komt straks wel.

Jezus zegt: ik kom onverwacht. Wees altijd voorbereid!

Hij kan zometeen komen. Hij kan over 100 jaar komen. Hij kan ook over 25 jaar komen, het kan. Maar je weet het niet.

Toch: er zijn wel dingen waar je op kunt letten. Heb je dit hoofdstuk wel eens helemaal gelezen? Doe het maar eens. Jezus noemt allemaal dingen die gaan gebeuren – en als dat gebeurt, dan weet je: Jezus komt terug!

Kijk maar eens mee, in hoofdstuk 24. [dia 7]

Vers 6 – Er zijn oorlogen

Vers7 – Er is honger.

Er zijn aardbevingen en tsunami’s.

Vers 9 – Christenen worden vervolgd. Ook in Nederland – christelijke asielzoekers hebben het zwaar, zeker als ze vroeger Moslim waren. [dia 8]

Vers 11 – er zijn valse profeten die de waarheid van de Bijbel ontkennen. ‘Jezus is niet opgestaan – dat moet je anders zien.’ ‘Jezus komt niet terug, dat is een mooi beeld’. ‘Alle godsdiensten zijn gelijk. Moslim, christen, hindu, het zijn allemaal wegen naar dezelfde God.’

Vers 12 – Mensen willen graag hun eigen ding doen. Ze hebben geen boodschap aan wat anderen zeggen. Je ziet mensen afhaken, je ziet de liefde verdwijnen. Ik vind dat heel herkenbaar om me heen, in Nederland.

Vers 14 – Het goede nieuws van Jezus Christus, is al op heel veel plaatsen bekend gemaakt. De Bijbel is al in heel veel talen vertaald. Bijna alle volken kunnen het al weten: Jezus komt! Wie weet – lang kan het vast niet meer duren.

Dus… het zou best kunnen dat wij het nog mee gaan maken, dat Jezus terugkomt. Maar je weet het niet.

En als iemand zegt: hier is het – dit is de messias?

Geloof het niet, zegt Jezus.

We weten niet wanneer Jezus komt, dat weet alleen God de Vader.

Wat ik wel weet: Jezus zegt: [dia 9] pas op – zorg dat je klaarstaat. Elk moment.

Ben jij er klaar voor?

3. Niemand weet het, wanneer Jezus komt.

Jezus maakt een mooie vergelijking. Kijk maar in vers 37-39. Het lijkt wel 2010, de beschrijving die Jezus geeft: [dia 10]

37 Zoals het was in de dagen van Noach, zo zal het zijn wanneer de Mensenzoon komt. 38 Want zoals men in de dagen voor de vloed alleen maar bezig was met eten en drinken, met trouwen en uithuwelijken, tot aan de dag waarop Noach de ark binnenging, 39 en zoals men niet wist dat de vloed zou komen, totdat die kwam en iedereen wegnam, zo zal het ook zijn wanneer de Mensenzoon komt.

Ik vind dit zo herkenbaar.

Waar ben jij druk mee? Waar gaat jouw tijd inzitten?

Eten, drinken, slapen.

Huiswerk, school

Werken en geld verdienen

Uitgaan, drinken, genieten van het leven

Iemand versieren, een date, samen leuke dingen doen, verkering, trouwen.

En tijd voor God, voor de Bijbel, voor gebed – het komt er gewoon niet van.

Wie herkent zich daarin?

Als het gaat over Jezus, wat zeggen veel mensen dan?

Ach, er zal wel iets zijn. Maar ik sta er nu niet bij stil. Het leven is maar kort. Eerst maar eens van het leven genieten. Later ga ik daar wel eens over nadenken.

Eerst mijn opleiding, eerst van het leven genieten, studeren, trouwen, eerst een gezin, dan ga wel eens nadenken over God en over Jezus.

Dat is toch precies wat Jezus zegt? Zo ging het in de tijd van Noach ook.

Noach bouwde zijn ark. De mensen vonden het belachelijk – een grote boot op het land?

En ze leefden gewoon door

Genieten van het leven.

Leuke dingen doen.

Uitgaan.

Genieten van elkaar, van seks, van je kinderen.

Druk druk druk.

Allemaal niks mis mee.

Maar ze hoorden niet wat Noach zei: ‘Deze boot bouw ik niet voor niks. Er komt een grote vloed.’ Ze wilden het niet horen. Ze wilden het niet weten.

En toen kwam het water. Toen was het te laat.

Nu ook – we consumeren maar door.

Straks is half Europa failliet. Griekenland, Ierland, wie volgt? Portugal?

Straks raakt de aardolie op. Weet je wat dat betekent? Geen plastic, geen kunstmest, landbouwmachines en auto’s staan stil. En dan? Komt er dan honger in Europa?

En we kijken RTL-boulevard of Shownieuws. We gaan uit en we doen leuke dingen. En wat onze problemen zijn, dat willen we niet weten. Politiek? Interesseert me niet. Alleen maar bezig met eten en drinken, met trouwen en relaties. Als ik me maar vermaak.

En dat God er is? De Bijbel? Dat Jezus terugkomt?

Probeer het eens te vertellen, aan een Nederlander met een baan, een auto, een gezin. Welvarend en druk. Jezus komt terug. Grote kans dat hij je aankijkt, zo van ‘het zal wel’. Veel Nederlanders, ze willen het niet horen. Ze willen het niet weten.

En straks is het te laat.

En jij? [dia 11] Jezus komt – ben jij er klaar voor?

Hoe is dat bij jou?

Wil jij het wel weten? Wil jij het wel horen?

En doe je er wat mee?

Of is het eten, vakantie, werken, genieten, cursussen, uitgaan, computeren, je laten vermaken, gamen – waar blijft de tijd?

Lieve mensen, zorg dat het je niet overvalt!!

4. Sta klaar – nu en elk moment.

Hoe doe je dat? [dia 12]

Daar wil ik twee dingen over zeggen.

Het eerste: geloof in Jezus. [klik] Het gaat hier over Noach en de ark. Noach at en dronk ook. Zijn kinderen trouwden. Misschien genoot hij wel van zijn gezin. Hij dronk es een wijntje. Maar Noach wist: straks komt het water. Dan heb ik een ark nodig. Ze luisterden naar wat God zei en ze bouwden een ark. Ze wisten van het gevaar. Maar ze hadden ook een boot – en daarin was je veilig.

Nu is dat net zo. We eten en drinken. Wie weet, trouw je, krijg je kinderen, geniet je van het mooie van Gods schepping. Het gaat goed als je ondertussen luistert naar wat God zegt. Als je weet van het gevaar – straks komt Gods oordeel. En als je weet van de reddingsboot. Ja, wij hebben ook een soort ark, een reddingsboot. Die ark, dat is Jezus. [klik]

Geloven in Jezus, wat is dat? Dat is dat je zegt: Heer, U bent mijn reddingsboot. Ik luister naar wat u zegt. Ik doe wat u wilt. Ik geloof in u. Ik heb u nodig – ik wil in u zijn, in de reddingsboot.

Geloof jij in Jezus? Is Jezus jouw ark, jouw reddingsboot?

En dan het tweede – ik wil met jullie een stukje lezen van een leerling van Jezus. Hij was er bij toen Jezus dit zei. Later schrijft hij dit: [dia 13]

11 Als dit allemaal op die manier te gronde gaat, hoe heilig en vroom moet u dan niet leven, 12 u die uitziet naar de dag van God en het aanbreken daarvan bespoedigt! Die dag gaan de hemelsferen in vlammen op, en de elementen vatten vlam en smelten weg. 13 Maar wij vertrouwen op Gods belofte en zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont.

14 Omdat u hiernaar uitziet, geliefde broeders en zusters, moet u zich inspannen om smetteloos, onberispelijk en in vrede door hem te worden aangetroffen.

Als jij bijna gaat trouwen, en je ontmoet je vriendin zometeen, dan verlang je daarnaar – toch? Jullie houden van elkaar – heerlijk om elkaar weer te zien.

Maar als je net bij een ander bent geweest, gezoend hebt, en nog wel meer; en je bent bang dat de geur van haar parfum in je kleren zit, tja… Dan ben je misschien wel bang om je vriendin te zien.

Zo is het bij Jezus ook.

Hou jij van Hem? Hij houdt van jou. Je hoeft echt niet bang te zijn. Verlang er naar – Jezus komt, dan zul jij helemaal volmaakt zijn! Hij is je redder. Wat gaat hij doen? Hij zorgt voor een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Een eerlijke wereld, een wereld van vrede. Een wereld om naar te verlangen!

Toch?

Wat Petrus zegt klinkt heel zwaar. Maar eigenlijk zegt hij dit: je verlangt naar een volmaakte wereld? Leef dan nu al zoveel mogelijk alsof die wereld er al is.

Bereid je voor op het feest. Kleed je er vast op. Hoe meer jij nu al past bij die geweldige wereld, hoe beter.

Heb je ruzie? Leg het bij.

Leef zo dat je bij God past – dat is: liefde voor God – en liefde voor je naaste.

Doe dat – dan ben je er klaar voor!

Maar als je in je gedrag laat zien: ik wil die volmaakte wereld niet – ik wil feestvieren, die ander die zie ik niet, ruzie – jammer dan, me inspannen voor God? Hij moet niet te veeleisend worden – ik doe een beetje wat hij wilt, verder ga ik mijn eigen gang?

Dan loopt het niet goed af, als jij je niet bekeert.

Want Jezus komt snel – ben jij er klaar voor?