1

Johannes 1,1-18 – In the light

Liturgie

Welkom
Zingen:
– Opwekking nr 462 Aan Uw voeten Heer
– Opwekking nr 549 Ik kniel neer en belijd
Aansteken kaars
Stil gebed
Votum / Groet
Zingen: Opw 334 Heer uw licht en uw liefde schijnen
Gebed
Filmpje: zie //www.godtube.com/view_video.php?viewkey=f11b37c51f5c76fcaff7
Stellingen:

1. Het leven dat is één groot feest. Mooi, mooi, mooi man. Zoepen als een grote en te keer gaan als een beest. (Mannenkoor Karrenspoor)
2. Het filmpje is te zwartwit
3. Leven in het licht is saai, leven in het donker is veel spannender
4. Zoek het licht in jezelf: innerlijke harmonie
5. Een goed weekend: feesten in de donkere nacht
6. Een goede zondag: het licht van Jezus Christus
7. Leven in het licht = ‘nee’ zeggen tegen je eigen impulsen (vgl Paulus, Romeinen 13,12-14)

Lezen: Joh 1,1-18
Preek
Filmpje met nummer ‘In the light’ (DC Talk): zie //nl.youtube.com/watch?v=uEgjN9rdgMs
Zingen Ps 146:1, 6 en 8
Gebedspunten
Gebed
Geloofsbelijdenis: Gez 161,1-4

Collecte

Zingen LB 456,1.2
Zegen

Opmerking: Ik hoor het graag van te voren wanneer deze preek ergens gelezen wordt. Mijn mailbox is geduldig: hansburger@filternet.nl

Preek over Johannes 1,1-18 – In the light

1. Licht en donker. Daar gaat het filmpje over, daar gaat het over in Johannes 1.

Hé, maar… als je zo dat filmpje ziet – Is het wel zo erg met dat donker? Is het niet veel te negatief?

Donker, zwart, de nacht – het hoort toch gewoon bij het leven? Een beetje horror maakt het leven toch spannend?

Black metal bijvoorbeeld. Als je kijkt naar dit soort bands, naar hoe hun platen er uit zien, hun internet-sites: dan zie je veel zwart. Weinig licht, veel donker. Satanistische, oude heidense of Germaanse symbolen. Veel bloed, schedels, horror-achtige taferelen. Zou het kwaad kunnen?

Of denk aan een jaarlijkse dance-feest in Amsterdam, Sensation black. Iedereen in zwarte kleren. Je hoort een stem: Everything fades to black Black is the identity we all share Black is the force that drives us allGrappig toch?

Kijk eens op hyves – daar heb je ze ook: angels of darkness, prince of princess of darkness. Niks mis mee – gewoon een beetje spelen met donkere symbolen.

Enne – laten we even wel zijn: alcohol, drugs, seks – wat is daar zwart aan? Daar moet je toch gewoon van genieten? Je bent maar één keer jong – leef je uit en geniet ervan!

Wat denk jij?

Maar…Als je leest over jongeren die op steeds jongere leeftijd met alcohol in aanraking komen, terwijl alcohol zeker voor je 18e je hersens beschadigt? Als je leest over coma-zuipen: zoveel drinken dat je in coma raakt – om stoer te doen?

Als seks verwordt tot misbruik? Het schijnt dat één op de vijf jongeren ooit met een vorm van seksueel misbruik geconfronteerd wordt.

Als je in een blog op een hyve van zo’n princess of darkness leest over zelfmoord? Als je bedenkt dat er jaarlijks twee keer zoveel mensen dood gaan door zelfmoord dan er sterven in het verkeer? Zo’n 1600 mensen per jaar! Onder jonge vrouwen tussen 15 en 25 jaar is zelfmoord zelfs de grootste doodsoorzaak.

En als depressie volksziekte nummer 1 wordt, wat sommigen beweren? Hoeveel mensen lopen er dan niet in Nederland rond die het niet meer zien zitten? Die leven in het donker? Die het licht niet meer kunnen zien? En daar zitten ook nogal wat depressieve jongeren bij!

Zeg nu zelf: maakt het weinig uit, donker of licht? Geloof je dat zelf?

Het is een leugen van de duivel dat er met het donker niet zoveel mis is. Achter het donker zit een kwade macht: satan.

2. Maar waar is dan het licht?

Jomanda zegt: ik ben ‘the lady of the light’. In de New Age winkel aan de Godsacker – schrik niet, ik ben er geen vaste klant – kun je ook van alles vinden over licht. Maakt het uit waar het licht vandaan komt? Als het maar op een of andere manier licht wordt. Toch?

Ook dat is een leugen van de duivel.Kijk in Johannes 1,9: daar hebben we het over het echte licht. Het echte licht dat licht geeft aan ieder mens.

Johannes 1 is geen makkelijk stuk om te lezen. Je ziet dat er boven staat: ‘Het woord is mens geworden’. Waar gaat het dan over? Het woord, dat is Jezus. Gods Woord wordt mens in Jezus.De bijbel zegt dus: Jezus is het ware, het echte licht. Jezus zorgt ervoor dat het licht is in het leven van iedereen.

Weet je wat dat betekent? Ons leven is gemaakt door God. Het is gemaakt voor het licht. Al het licht komt bij God vandaan. Maar het is donker geworden in de wereld. Er is veel duisternis: kwaad, ellende, lijden, conflicten. Ons leven is kapot en beschadigd. Dat herken je toch wel, in je eigen leven, in de levens van mensen om je heen? Alleen Jezus kan ons leven weer heel maken. Dus ook jouw leven. ‘In the light’ – dan gaat het ook over wie jij bent.

Wie ben jij? Ben jij blij met jezelf?Je hebt vrienden, klasgenoten, collega’s. Die vinden wat van je. Wat zeggen ze over je, rechtstreeks of achter je rug om? Zo, die zit onder de pukkels? Wat een arrogante botterik? Heeft-ie met z’n hoofd onder de grasmaaier gelegen? En wat denk je zelf als je eerlijk bent? Baal je soms van jezelf? Voel je je alleen staan? Is het eigenlijk donker bij jou van binnen?

Of denk aan het filmpje. Je kunt gevangen raken.

Door teveel drinken, verslaving aan alcohol of drugs. Door hebzucht en teveel geld uit geven, vastlopen in schulden.Door experimenteren met seks en door misbruik. Dat zijn geen dingen die ver van je af liggen. Hoeveel jongeren in Nederland lopen zo vast! Wanhopig, depressief.

Wat doet Jezus dan? Hij stapt naar je toe en steekt zijn hand uit. Ondanks je zonden. Die zonden neemt Hij op zich en bevrijd je ervan.

Wanhopig? Het hoeft niet meer. Jezus geeft je nieuwe kansen, nieuw leven.

In een dip? Het hoeft niet meer. Jezus wil je blijdschap geven, vrede, rust in je hart.

Jezus breekt je gevangenis open, vergeeft je zonde, geeft je nieuwe vrijheid, geneest je pijn.

Maar weet je wat ik het mooiste vind? Jezus houd van je. En Jezus maakt jou zelf nieuw. Die twee allebei.

Als je in Jezus gelooft, word je kind van God.God zelf zegt tegen je: als je gelooft in Jezus, ben je mijn kind. Jezus overstelpt je met goedheid en waarheid, zo staat het hier. Twijfel daar niet aan maar geloof in Jezus: Hij geeft je geweldig veel. Twee dingen, zei ik net; Hij houdt van je, dus Hij laat je nooit in de steek. En tegelijk maakt Hij je nieuw, je mag op Hem gaan lijken.

3. Maar nu gebeurt er iets geks.

Normaal als het nacht is, en je slaapt, dan is het donker op je kamer. Als je goeie gordijnen hebt en geen verlichte wekker, dan kan het helemaal donker zijn. Gelukkig weet jij natuurlijk op tast je weg wel. Het lichtknopje vinden, dat is geen enkele moeite. Je doet het licht aan – en dan is het licht. Het donker is weg. Wat zou je denken als je ziet dat de gloeidraad van je lamp rood werd, en verder al het licht verdween in het donker?

Misschien heb je wel eens gehoord van een zwart gat. Wie weet wat dat is? Dat is een hemellichaam dat licht opzuigt. Al het licht dat op een zwart gat schijnt, verdwijnt in dat donker van het zwarte gat. Donker wordt opeens een kracht die met het licht vecht.

Zo gaat het hier in Johannes 1 ook. Er lijkt wel een gevecht aan de gang tussen donker en licht. Het donker wil het licht uitdoven. Het donker wil het licht in zijn macht krijgen. Er is een donkere macht die tegen het licht in gaat!

Ik las pas een verhaal over een vrouw die aan wicca deed – heksen die de godin vereren en het heidendom weer oppakken. Omdat een vriend van haar christen geworden is, wil ze een keer naar een kerkdienst om te bewijzen dat God niet bestaat. Maar dan de nacht ervoor krijgt ze een vreselijke ervaring. Ze vertelt: ‘Mijn lichaam begon te kolken als lava en uit mijn binnenste kwam een dreigende, angstaanjagende stem die niet van mezelf was. Doodsbang greep ik de bijbel die ik die ochtend had gekocht en begon willekeurige gedeeltes te lezen. ,,Ik ben van Jezus!” riep ik. Na een half uurtje stopte het en viel ik met mijn bijbel in m’n armen in slaap. Nu had ik de ware macht achter de godin gezien – maar ook dat Jezus veel sterker is.’

Achter het donker zit een macht die vecht met het licht. Het donker wil niet verdwijnen door het licht. Het wil niet gezien worden. Het vecht uit alle macht om er te blijven en juist het licht in zich op te zuigen – zoals een zwart gat doet.

Maar zegt Johannes – en dat vind ik geweldig mooi: de duisternis heeft het licht niet in zijn greep gekregen. De duivel heeft alles gedaan om Jezus Christus weg te krijgen. Verzoekingen in de woestijn, misschien ken je dat verhaal wel. Uiteindelijk Jezus’ dood aan het kruis – weg met die Jezus. Maar Jezus heeft de duivel de grootste afgang bezorgd die je je maar voor kunt stellen: Jezus stierf en werd daarna weer levend. En de duivel was verslagen! Het donker heeft verloren!

Zo wordt er gevochten om jouw leven en om mijn leven. Er is een geestelijke strijd aan de gang ook rondom jouw leven, realiseer je je dat?

4. Kom in het licht. Maar blijf er ook! Bij Jezus ben je ‘in the light’.Jezus is sterker dan het donker. Bij Jezus kan het donker je niets meer maken! Stay in the light. Dat wil zeggen: blijf bij Jezus.

A life in the light: dat is leven met liefde, niet met eenzaamheid. Kijk naar christenen die om hun geloof in de cel belanden. Ook in de cel is Jezus bij hen. Juist in de cel merken ze dat. Juist daar laat Jezus voelen: Ik ben bij je en ik laat je niet in de steek. Jullie zitten niet in de cel, dus jullie hoeven het – misschien – niet op zo’n bijzondere manier te merken. Maar ook voor jullie geldt: je bent nooit alleen, hoe eenzaam je je ook voelt. Jezus houdt van je. En hij geeft je mensen om je heen. Jezus Christus is altijd bij je in het donker. Hij is jouw licht.

Stay in the light. Dat is leven met hoop, niet met wanhoop. Misschien ziet je toekomst er zwart uit. Zie je het niet zitten. Misschien zit je wel helemaal vast door al je eigen stommiteiten. Of lukt het allemaal niet op school of op je werk. Ben je enorm teleurgesteld door een vriendje die er met een ander van door gegaan is. Of ben je misbruikt door een kennis. Wat heeft het leven voor zin? De bijbel zegt: dit leven is inderdaad zinloos. Maar daarom is Jezus gekomen. Hij zorgt ervoor dat het anders wordt. Hij wil je pijn genezen. Jouw leven heeft zin, omdat Jezus het lichter wil maken.

Ga dus niet bij het licht weg.

Denk weer aan het filmpje. Hoe ga je om met alcohol? De bijbel zegt: giet jezelf niet vol met alcohol, maar laat jezelf steeds weer vullen met de Heilige Geest. Om jullie heen wordt veel gedronken. Alcohol wordt onder jongeren en ouderen een steeds groter probleem. Wees er voorzichtig mee – ga niet weg bij het licht.

Hoe ga je om met geld? Hoe belangrijk vind je het om geld te hebben voor uitgaan, een trendy mobieltje, kleren, cadeautjes, rijles, een auto? Kun je geld weggeven of raak je gevangen in hebzucht? De bijbel zegt dat hebzucht, geldzucht, de wortel is van alle kwaad! Jezus Christus zorgt voor je – zorg dat je vrij blijft van geldzucht.

Hoe ga je om met seks? Hoe snel beland je met een jongen of een meisje in bed? De eerste avond, na een maand, na een jaar? Mag een vage scharrel alles zien en aanraken? Durf je ‘nee’ te zeggen, grenzen te trekken? De bijbel zegt dat je lichaam een tempel is van de Heilige Geest. De bijbel wijst een duidelijke weg: een levenslange relatie van liefde en trouw, een huwelijk. Daar hoort seksuele gemeenschap thuis.

Maar het belangrijkste is en blijft natuurlijk: Come into the light. En stay in the light – Kom bij Jezus en blijf bij Jezus!

Zorg dat je het leert: tijd nemen om ervan te genieten bij Jezus Christus te zijn. Hij wil je zoveel geven – hij wil je met goedheid overstelpen. Hij houdt van je. Hij vergeeft je zonde. Hij maakt je vrij. Hij maakt je kind van God. Dat is iets om van te genieten!

Stel je voor hoe je in de zomer in de zon ligt. Ik zou bijna zeggen: ga maar even op de grond liggen. De zon stralend aan de hemel. Heerlijk. Warmte. Licht. Daar kom je tot rust. Daar word je weer vrolijk. Zo straalt de liefde van Jezus jullie tegemoet. Loop er niet voor weg.Geniet ervan!