Psalmen

image_pdfimage_print
Mark Veurink
27 mei 2018

Psalm 56:4-5 | Voor niemand bang

Ben je wel eens bang? Voor wat mensen van jou en van je geloof vinden? Psalm 56 is een gebed van David die in het nauw zit. Van hem kun je leren hoe je vrijmoedig christen kunt zijn, zelfs als de druk groot is je geloof voor jezelf te houden.

Lees verder

Mark Veurink
20 mei 2018

Psalm 87:5 | De Geest breekt muren af

Friezen, Groningers, Hollanders, Marrokanen, Turken: bij ons doet afkomst ertoe. We bouwen muren tussen volken, maar ook om onszelf heen. De Geest breekt die muren af: als je in Jezus gelooft, tel je als geboren Jeruzalemmer.

Lees verder

Mark Veurink
10 mei 2018

Psalm 47:6 | Trots op Jezus

Hemelvaart is een feest dat er vaak maar wat bij hangt. Misschien zelfs een dag van teleurstelling: Jezus is vertrokken. Maar ook Hemelvaart mag een uitbundig feest zijn! We vieren dat Jezus onze held is, en daarom brengen we hem hulde!

Lees verder

Mark Veurink
28 januari 2018

NGB artikel 2 | Woord en schepping: waar leer je God kennen?

In de schepping leer je God kennen. Maar tegenwoordig lijkt het er eerder op dat hoe meer je je in de natuur verdiept, hoe moeilijker het is om in God te geloven. Alsof Gods schepping en Gods Woord verschillende dingen zeggen. Wat moet je daarmee? Deze preek is de 1e in een serie van 3…

Lees verder

Mark Veurink
27 augustus 2017

Psalm 24:1 | De aarde: Gods eigendom

Van wie is de aarde? Van ons? Zo leven we wel. Volgens Psalm 24 is de aarde van God. Dat geeft alle reden zorgvuldig met de aarde om te gaan. Ook dat hoort bij het christelijk geloof: het milieu is geen bijzaak!

Lees verder

Mark Veurink
16 april 2017

Psalm 22:32b | Een God van daden!

Is geloven een kwestie van doen? Dat imago heeft geloven wel eens. Maar het gaat niet om wat wij doen, het gaat om wat Gód doet! Het is Pasen: God neemt de regie.

Lees verder

Mark Veurink
13 april 2017

Psalm 22:26-27 | De tafel van leven

Overdenking bij een avondmaalsviering op Witte Donderdag. In Psalm 22 wordt de tafel gedekt, een tafel van leven. Net als bij het avondmaal.

Lees verder

Mark Veurink
9 april 2017

Psalm 22:22b | Jezus is Gods antwoord

Een vraag vraagt om een antwoord. Ook onze vragen aan God. Maar wat is eigenlijk een antwoord? Verhoort God gebeden pas als hij ingrijpt? God grijpt niet altijd rechtstreeks in ons leven in. Wél geeft hij zijn Zoon. Dat is het grootste ingrijpen. Uiteindelijk is Jezus Gods antwoord!

Lees verder

Mark Veurink
2 april 2017

Psalm 22:15 | De ontmanteling van de mens

Psalm 22 sluit naadloos aan bij het lijden van Jezus. Jezus wordt onmenselijk behandeld. Maar wie er pas echt ontmanteld wordt, dat zijn wij! Bij het kruis wordt zichtbaar waar mensen toe in staat zijn. Durf je te kijken, als stap naar heling?

Lees verder

Mark Veurink
12 maart 2017

Psalm 22:9 | Jezus laat met zich spotten

Het kan heel hard binnenkomen als anderen je bespotten, vooral als het je op je gevoelige plek raakt. Dat overkomt David. Maar Jezus kíest ervoor. Hij gaat door de spot heen, zodat wij nooit meer hoeven te twijfelen aan Gods liefde.

Lees verder